autopijaca.ba autopijaca.com autopijaca.me kamioni.ba rentacar.ba trazim.com zdravlje.ba

Peugeot Traveller Active L2 2.0 BlueHDI 150 S&S BVM6 – raznovrsnost ponude
Peugeot Traveller predstavljen je na sajmu automobila u Ženevi 2016. godine. Ovaj model dolazi kao direktni nasljednik modela Peugeot Expert Tepee, ali donosi novo ime.

Naime, PSA je, zajedno sa Toyotom, razvila novu generaciju lakih komercijlanih vozila koju čine Peugeot Expert, Citroën Jumpy i Toyota Proace. Na istoj osnovi i EMP2 platformi, nastale su putničke izvedbe ovih vozila, koje su, kako bi se distancirale od teretnih izvedbi, dobile nova imena: Peugeot Traveller, Citroën Spacetourer i Toyota ProAce.

Zajednički činitelj je prije svega veoma fleksibilna EMP2 platforma, ponuda efikasnih turbodizelskih motora i pripadajućih mjenjača, te brojnih drugih elemenata, koji proizvodnju ovih modela čini jednostavnijom, a time i jeftinijom. Uz to, Peugeot Traveller je ocijenjen sa 5 EuroNCAP zvjezdica, što putnicima garantuje visok nivo sigurnosti.

Ovaj model dostupan je u nekoliko različitih izvedbi, ali je svakako potrebno naglasiti da je dostupan sa tri dužine karoserije (4.606, 4.956 i 5.308 mm) i jedinstvenom visinom od 1.900 mm. Tako odabrane dimenzije, čine ovo vozilo podobnim za vožnju u gradskim centrima, a omogućen je pristup natkrivenim i podzemnim garažama, aerodromskim terminalima… Jednostavno rečeno i za porodičnu i za profesionalnu upotrebu.

Dizajnerski gledano, Peugeot Traveller ima kutijastu formu, kako bi se unutrašnji prostor mogao što bolje iskoristiti za prevoz ljudi i roba. Međutim, unatoč takvoj formi, donosi eleganciju i brojne prepoznatljive elemente, koji nedvosmisleno upućuju da se radi o Peugeotovom modelu novije generacije. To se prije svega odnosi na masku hladnjaka, sa obrubom, u koji je sa gornje strane utisnut natpis „Peugeot“, a u sredini veliki lav.

Bočne stranice su glatke, sa tek diskretnim profilima na vratima i oko lukova blatobrana, kako bi otpor zraku prilikom kretanja bio što manji, a time se smanjila potrošnja goriva.

Kod testiranog modela unutrašnjost nudi udoban smještaj za vozača i sedam putnika. Pristup putnika je veoma lagan i jednostavan. Vozač i suvozač su u prvom redu sjedišta, a sa bočnih strana su postavljena klizna vrata koja se široko otvaraju i omogućuju nesmetan ulazak putnika na drugi red sjedišta. Desno sjedište u drugom redu se može preklopiti i tako otvoriti prostor za ulazak putnika u trećem redu sjedišta.

Bez obzira da li sjedite u drugom ili trećem redu, sjedišta su udobna i ugodno profilisana, te dobro drže tijelo, čak i pri većim brzinama i u krivinama. O vozačevom sjedištu ne treba trošiti riječi jer je udobno i nezamorno, budući da je predviđeno da zapravo bude radno mjesto na kojem će vozač provesti svoj radni dan.

Zbog visokog položaja sjedišta preglednost je veoma dobra, posebno naprijed i bočno, dok se za vožnju unatrag morate osloniti na dosta dobro postavljene retrovizore i parkirni senzor.

U vožnji će se Traveller ponašati malo iznad očekivanja. Sistem vješanja je podešen tako da vozilo ne poskakuje na neravninama i da se ne naginje u krivinama, te pruža zavidan nivo udobnosti. Dio tajne za udobnu vožnju krije se i u velikom međosovinskom rastojanju od 3.275 mm, te kratkim prevjesima, budući da je ukupna dužina 4.956 mm. Potrebno je napomenuti da je masa praznog vozila 1.925 kg, daje unatoč ukupnoj visini, težište dosta nisko.

Testni Traveler pokreće četverocilindarski turbopunjeni BlueHDi motor radne zapremine1.997 cm3, sa 150 KS i 370 Nm obrtnog momenta, koji se na prednje točkove prenosi preko 6-stepenog manuelnog mjenjača. Ručica mjenjača je dosta kratka, kratkog i preciznog hoda, sa tipično kratkim prvim stepenom prenosa.

U gradskoj vožnji najčešće se koriste drugi, treći i četvrti stepen prenosa, budući da su prenosni odnosi dosta bliski. Motor je očekivano elastičan, a za ugodnu vožnju, najbolje će se ponašati između 1.500 i 2.000 o/min. Zahvaljujući dobroj zvučnoj izolaciji, motor će pri niskim obrtajima biti dosta tih, ali na više od 3.000 o/min postaje dosta bučan.

Zahvaljujući činjenici da je Traveler relativno lagan i da smo ga najčešće vozili neopterećenog (vozač + suvozač + minimum prtljage), prosječna potrošnja (u gradu) je oko 7,5 l/100 km, što znači da bi potpuno opterećeno vozilo (vozač + 7 putnika + pripadajući prtljag), u prosjeku trošlo nešto više goriva. Iako, kako mu samo ime sugeriše, Traveller će biti odličan saputnik na dugim putovanjma, kako zbog udobnosti, tako i prihvatljive potrošnje goriva.

Vozilo na testu je sa paketom opreme Active, sa još nekim dodacima koji ga čine veoma pogodnim za shuttle ili slične radne zadatke, sa motorom iz sredine ponude i dužinom L2 (srednje dužina). Cijena takvog vozila po cjenovniku iznosi nešto više od 60.000 KM, ali uz akcijski popust, testno vozilo se može nabaviti po cijeni od 57.689,19 KM.

Naravno, svi modeli zadovoljavaju Euro 6 norme o emisijama polutanata, što je postignuto primjenom SCR (selektivna katalitička redukcija) i aditiva AdBlue.

Traveller sa opremom Active, ali u kompaktnom izdanju (L1), sa ukupnom dužinom od 4.606 mm, međuosovinskim rastojanjem od 2.925 mm, te motorom 1.5 BlueHDI 100 (100 KS), se može nabaviti za 54.582 KM, dok bi za dugački model (L3) trebalo izdvojiti 69.212 KM. Naravno, potrebno je napomenuti da je Traveller dostupan i sa paketima opreme Business i Business VIP, te i sa snažnijim motorom BlueHDI 180 (180 KS), kao i sa automatskim mjenjačem.

Zapravo, ponuda je toliko bogata da je prodajna brošura nedovoljna za sagledavanje kompletne ponude. To je razlog da posjetite obližnji Peugeotov prodajni salon, dobijete potrebne iznformacije, a možda pri tome i uštedite, budući da Blok d.o.o Sarajevo često sprovodi prodajne akcije.

Serijska oprema (Active):

ABS – Sistem protiv blokiranja točkova pri kočenju

AFU – Pomoć pri kočenju u nuždi

ESC – Elektronska kontrola stabilnosti

ASR – Sistem protiv proklizivanja pogonskih točkova

BOS – Brake overide system (sistem prioriteta kočnice nad ubrzanjem u slučaju nužde)

Servo volan podesiv po visini

Zračni jastuk za suvozača i vozača

Bočni zračni jastuci za vozača i suvozača

Upozorenje za vrijeme vožnje (potreban odmor)

Automatski dvozonski klima uređaj

Dodatni klima uređaj nazad s odvojenim tasterima za podešavanje strujanja zraka na krovu (moguće na L2 i L3)

Prednji branik, kučišta vanjskih retrovizora , ručice i bočne letvice u boji vozila

Stražnji branik u cjelosti u boji vozila

Stražnji branik u boji vozila

Maglenke sa funkcijom osvjetljenja u zavojima

LED dnevna svjetla (u braniku)

Ekran u sredini instrument ploče LCD (tekst u bijeloj boji)

Centralno zaključavanje vrata sa daljinskim upravljačem

Autoradio RD6 (4 zvučnika + 4 visokotonska zvučnika)

Sistem za HandsFree telefoniranje Bluethooth

USB priključak + analogni JACK priključak + 3x priključak 12 V

Detektor niskog pritiska u gumama

Pojedinačno osvjetljenje unutrašnjosti

Prenosna svjetiljka straga

Elktrično sekvencijalno pomicanje prednjih stakala

Putno računalo

Akustični paket 1 (akustično vjetrobransko staklo, zadebljana stražnja stakla)

Dodatna izolacija između motora i putničke kabine

Paket vidljivost (automatsko uključivanje dnevnih svjetala, senzor za kišu)

Unutrašnji fotosenzibilni retrovizor i retrovizor za kontrolu djece

Osvjetljeno ogledalo na sjenilu ispred vozača i suvozača

Držač na stropu u prvom i drugom redu (osim za vozača)

Desna i lijeva bočna klizna vrata sa staklom

Zatamljena bočna stakla 2 i 3 red sjedišta

Staklo sa prozorčićem u bočnim kliznim vratima (serijski na L1, nije moguće na L2 i L3)

Grijana podizna prtljažna vrata sa mogućnošću pojedinačnog otvaranja stražnjeg stakla

Tempomat i limitator brzine

Električni i grijani vanjski retrovizor

Unutrašnjost od tkanine Chaine i Trame Cran Bleu

Pod u putničkom prostoru od tepiha

Pojedinačno vozačevo sjedalo podesivo u dužini, visini, nagibu i lumbalnom dijelu sa naslonom za ruke

Pojedinačno suvozačevo sjediste podesivo u duzini, nagibu i lumbalnom dijelu sa naslonom za ruku (samo ACTIVE)

Klizna uklonjiva klupa za 3 osobe u 2 redu (podeljena 2/3-1/3) uz mogućnost naginjanja naslona i 3x Isofix pričvršćivača

Tepisi u 2 i 3 redu sjedišta

Stolić za putnike u 2 redu sjedala (na poleđini vozačevog i suvozačevog sjedala)

Polica u prtljažniku i mreža za zadržavanje tereta u prtljažniku (serijski 2 reda sjedala – polica umetnuta iza 3 reda sjedišta) samo L2 i L3

17” čelične feluge sa poklopcima

Rezervni čelični točak

Dodatna oprema:

Metalik boja 0MM

Kombinacija za prevoz 8 osoba u vozilu: 3 red sjedišta, uklonjiva klizna klupa za 3 osobe, podjeljena 2/3-1/3, uz mogućnost naginjanja naslona AN1

Električno preklopivi i grijani vanjski retrovizori HU0

Bočni zavjesasti zračni jastuci u 2 i 3 redu sjedala NF0

Stražnji parking senzori UB0

Dodatno jako zatamljena bočna stakla u 2 i 3 redu sjedišta + dodatno zatamljeno staklo na vratima prtljažnika VD1

7” Ekran na dodir sa audio sistemom RCC (Bluethooth, USB, AUX, Mirror Screen) WL3

 


Podijelite na društvenim mrežama